Selecteer een text om voor te lezen   Click to listen highlighted text! Selecteer een text om voor te lezen

Geiten

Landgeiten

Landgeiten zijn te herkennen aan hun prachtige grote horens en lange haren. De landgeit is al een zeer oud Nederlands ras, dat helaas steeds minder voorkomt. Wij zetten ons in om doelgericht te fokken met onze geiten om zo bij te kunnen dragen aan het behoud van dit mooie ras.

 

Deze geit heeft lang haar en horens. De bokken hebben grote horens en een bokkenpruik. Vroeger betekende een landgeit melk en vlees voor het gezin. Nu is het nog steeds een populair huisdier. Landgeiten zijn ook goede ‘snoeiers’ in natuurgebieden. Ze zorgen ervoor dat het gebied niet dichtgroeit met struiken en bomen. De geiten zijn vrolijk en ondeugend, ze verzinnen van alles. Dit is mooi om naar te kijken, maar ook wel eens lastig.

Toggenburgers

Ook de Toggenburger is een Nederlands ras. Deze is te herkennen aan de mooie chocolade bruine kleur en de witte aftekening op het hoofd.

 

De Toggenburger komt oorspronkelijk uit Zwitserland. In 1905 zijn enkele dieren naar Nederland gehaald om de melkproductie van de Landgeiten te verbeteren. De Toggenburger is een effen bruin gekleurde geit met een ‘dassenkop’- tekening en witte benen en een witte spiegel onder de staart. Dit type geit is voor zowel de melk als voor het vlees.

De bonte geit

De geit heeft zwarte en witte vlekken. Bonte geiten geven veel melk, soms wel 1.000 liter per jaar. Van geitenmelk kun je allerlei lekkere kaasjes maken. De kaas van geiten is minder vet dan die van koeien en schapen. Daardoor is de melk geschikt voor mensen met een allergie.

De witte geit

De Nederlandse witte geit is, zoals je van de naam kunt verwachten, een volledig witte geit zonder vlekjes. De witte geit is in de Nederland erg bekend en is vooral te vinden op bedrijven die geiten melken en geitenkaas maken. Daarnaast is het ras ook populair op zorgboerderijen waar de geiten gemolken worden en de melk gebruikt wordt om kaas van te maken. Oorspronkelijk werd de landgeit in Nederland gehouden door mensen die zich geen koe konden veroorloven en werd de geit ook wel de ‘koe der armen’ genoemd.

De dwerggeit

Het kleinste ras op de boerderij is de dwerggeit. Deze kraal is voor bezoekers toegankelijk en de kinderen kunnen de geitjes borstelen. Het voeren doen we zelf en laten we niet door de bezoekers doen. Dat doen we heel bewust, want als ze eten verwachten van bezoekers, gaan ze tegen je opspringen en dat doen ze nu niet tot nauwelijks.

Feitje

Wist je dat de mannetjes geiten, bokken genoemd, heel erg kunnen stinken? Ze hebben geurklieren tussen en achter hun horens. Ook plassen de bokken over hun voorpoten en hun sik. Met hun sterke geur versieren ze de vrouwtjes.

Bekijk onze andere dieren hieronder

Schapen

Overige

Pony’s

Vogels

Varkens

Runderen

Geiten

Knaagdieren

Konijnen

Wilt u ons steunen? Meldt u dan aan!

Click to listen highlighted text!